Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Pewnie większość z Was już zaczyna pichcić z tej okazji różne pyszności. Ja jak co roku upiekłam pierniki na choinkę, które także udekorowałam według swojego uznania. Pierniczki świetnie nadają się nie tylko jako świąteczna dekoracja, ale i wyśmienicie smakują. 😉 W tym wpisie zdradzę Wam mój przepis… 😉
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
Składniki: (na ok. 50-60 szt.)
- 90 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki miodu
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao, aby dodać ciemniejszego koloru
Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia się cukru i zostawiamy na kilka minut do przestudzenia. Następnie przekładamy do większej miski i dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajemy więcej miodu, aż konsystencja będzie odpowiednio zwarta.
Rozwałkowujemy ciasto, a następnie wykrawamy w dowolnych kształtach. U mnie były to serduszka i okręgi. 😉
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC.
Kiedy ciasteczka ostygną, możemy je ozdobić lukrem według własnego uznania.
*Wskazówka:
Jeśli chcemy uzyskać lukier innego koloru niż biały, możemy zmieszać go z odrobiną zmielonej kawy lub dodać soku malinowego, czy kilka kropel esencji z herbaty. 😉
Będzie kolorowo, rozmaicie i ciekawie 😉